Kalça protezi nedir?

Kalça protezi hasarlı kalça ekleminin fonksiyonlarını yerine getiren metal, polietilen veya seramik parçalardan oluşan suni eklemlerdir. Kullanılan malzemeler vücutla uyumlu alerjik reaksiyona sebep olmayan güvenli malzemelerdir.

Kalça protezi ne zaman yapılır?

Kalça protezi özellikle kalça ekleminin ileri seviyede aşındığı ve normal eklem fonksiyonlarını yerine getiremediği durumlarda yapılır. Hastalarımız şiddetli ağrıdan bazen kısalmadan ve hareket kısıtlılığından şikayetçidir. Özellikle günlük yaşam kalitesini bozan ve geceleri uyutmayan tarzda ağrılar vardır.

Kalça protezi kimlere yapılır?

Kalça protezi özellikle kalça ekleminin işlevini kaybettiği durumlarda olan hastalarımıza uygulanır. Kalça kireçlenmesi ileri seviyede olan hastalarımız diğer tedavi yöntemlerinden hiç fayda görmüyorlarsa fizik tedavi enjeksiyonlar vb. gibi yöntemlere rağmen ağrıları azalmadıysa kalça protezi gerekli hale gelmiştir.

Kalça protezi hangi durumda yapılır?

Kalça protezi kalça ekleminin ileri seviyede kireçlenmesine yol açan durumlarda yapılır. Kalça ekleminin doğumsal çıkıkları geçirilmiş travmalar kıkırdak sağlığını bozan romatizmal hastalıklar gibi kalçanın uyumlu hareketini bozan son evre kıkırdak hasarlarında yapılır.

Kalça protezi çeşitleri nelerdir?

Kalça protezleri temelde çimentolu ve çimentosuz olmak üzere iki temel çeşittir. Bunların içinde kullanılan malzemeye göre farklı çeşitlerde mevcuttur. Metal üstü metal, seramik üstü seramik, metal polietilen gibi farklı çeşitler vardır. Bunlardan hangisinin sizin için uygun olduğuna doktorunuz muayene ve filmlerinizin birlikte değerlendirilmesi ile karar verir.

Kalça protezi ömrü ne kadardır?

Kalça protezi ömrü her protezde olduğu gibi protezin doğru kullanılması ile artar. Aşırı kilosu olmayan, protezi üzerine dengesiz yükler binmesine sebep olacak hareketlerden kaçınan, vücudunda meydana gelen enfeksiyonlar için hemen tedbir alan insanlarda protez ömrü mutlaka daha uzun olacaktır.

Kalça protezi ameliyatı ne kadar sürer?

Kalça protezi ameliyatı kalçadaki kireçlenmenin sebebine göre farklı sürelerde yapılır. Sadece kireçlenme olan aşırı deformasyonu olmayan hastalarda ameliyat yaklaşık 1-1,5 saat sürerken, doğuştan kalça çıkığı gibi ileri seviye deformasyonu olan hastalarda 3-4 saat sürebilir.

Kalça protezi ameliyatı sonrası ne zaman yürünür?

Kalça protezi ameliyatından sonra ertesi gün ayağa kalkılır ve yürünür. Protezli tarafa ne kadar yük verilebileceğine yapılan ameliyatın türüne göre doktorunuz karar verir.

Kalça protezi sonrası topallama olur mu?

Kalça protezi öncesi bacakta bir kısalık varsa protez ameliyatı ile bu kısalık düzletilebilir. Bu mevcut aksamayı düzeltir. Doğru yapılmış bir kalça protezi ameliyatı sonrası genellikle aksama beklenmez.

Kalça protezi ameliyatı riskli mi?

Her ameliyatta olduğu gibi kalça protezi ameliyatında da cerrahiye ve anesteziye bağlı bir takım minimal riskler vardır. Ancak ameliyat öncesi doğru değerlendirme, anestezi ve diğer gerekli branş konsültasyonları ile risk oldukça azaltılır.

Kalça protezi sonrası spor yapılır mı?

Kalça protezi ameliyatı sonrası spor yapılabilir. Bu sporlar proteze ve çevresindeki dokulara zarar vermeyecek şekilde seçilmelidir. En çok tavsiye ettiğimiz spor yüzmedir. Kısa yürüyüşler belli hareketlerle yapılan basit pilates egzersizleri yapılabilir.